[Epitesz-barkacs] PVC csatornacső hőállósága

Horváth Zsolt hozso_001 at freemail.hu
2020. Feb. 18., K, 12:46:11 UTC



"Gábor Auth" <auth.gabor at gmail.com> írta:
>Hi,On Tue, Feb 18, 2020 at 9:08 AM Horváth Zsolt hozso_001 at freemail.hu> wrote:A kollektorban összegyűjtött meleget át kell adni valahogyan a fűtendő oldalnak.

"Átadja egy síkkollektorban is."
"Véleményed szerint mi lesz a rosszabbul átadott energiával a dobozon belül?"

  Szerinted mi lesz vele? Ott várja, hogy kivegyék belőle? Nem, elszökik a környezet felé, ha az hidegebb. (Márpedig az idő jelentős részében hidegebb.) Ahogy már írtam: elszökik az üvegfelületen keresztül (kisugárzással és hővezetéssel) és az oldal- illetve hátfalon keresztül. Minél kevesebb hőt veszel ki a kollektorból, a benne lévő hőmérséklet annál magasabb lesz. Minél magasabb a belső és a külső hőmérséklet különbsége, annál nagyobb a kollektor hővesztesége. 
(http://www.naplopo.hu/tudastar/szakcikkeink-hasznos-irasaink/29-a-napkollektorokkal-hasznosithato-napenergia-mennyisege)

  Azt írja: "A hatásfok görbéjéből látható, hogy a kollektorok hatásfoka akkor a maximális, ha a független változó, X értéke nulla. Ez pedig csak akkor lehet, ha X képletében a számláló értéke nulla, vagyis a kollektorok hőmérséklete éppen megegyezik a környezeti levegő hőmérsékletével. Ezt a pontot nevezik optikai hatásfoknak, mivel itt nincs hőveszteség, a veszteségek csak optikai jellegűek, az üvegfedés fényáteresztő képességétől és az elnyelőlemez napsugárzás-elnyelő képességétől függenek."

  Továbbá ha jó a hőátadás a csöveken belül keringtetett és a kollektorban lévő meleg levegő között, akkor kevesebb energia kell a levegő keringtetésére, kevesebb energia kell a ventilátor működtetéséhez.

 "Egyáltalán mi az, hogy jobban átadódik? Régen volt már a három félév hőtan- és áramlástan, szigorlattal zárva, de azért ilyesmin megakad a szemem."

  A hűtőbordák is ezért vannak. Mármint úgy általában, pl. a számítógép hűtéseken. Mivel a megfelelő (jó hatásfokú) hőátadáshoz a nagyobb felületek szükségesek.

    Horváth Zsolt



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról