[Javalist] media store program

Peter Verhas peter at verhas.com
2012. Ápr. 6., P, 09:32:14 CEST


Ez volt az eredeti kérdés:

>>>
Volna egy olyan feladatom, hogy nagy mennyiségű (milliós nagyságrendű) változatos formátumú média állományt (főleg képek és pdf, de doc, xls, odt, stb. is) kellene tárolni visszakereshetően. Természetesen az állományokhoz mindenféle (meta) adatokat is tárolni kellene, hogy ezek alapján is kereshető legyen. Fontos még, hogy az összes műveletet (megtekintés, módosítás, stb.) naplózza.
<<<

Erre te felsorolod a NASA OAIS rendszerének az alap építőelemeit. Nem ő akar lenni az első magyar hitelesített archiválási szolgáltató! Szerintem túlzás amit felsoroltál arra a feladatra, ami le volt írva, sőt: nem is biztos, hogy jó. Amit te leírsz az archiválás és az nem pont ugyanaz, mint az operatív tárolás.

Egyébként tényleg volt több olyan projekt, amelyik ezt (hitelesített archiválás) járta körbe, sajnos egyik sem jutott el a megvalósításig. De ha már bementünk ebbe az erdőbe: a felsorolt eszközök biztos jók (nem mindegyiket ismerem), de a hitelesített archiválási szoláltatás tervezésénél csak nagyon sokára jön elő, hogy milyen szoftver elemeket használjunk. Az első az eljárás rend, amire az OAIS egy jó megközelítés (és általánosan elfogadott). 

--
Verhás Péter
ügyvezető
Verhás & Verhás Szoftver Manufaktúra Kft.
peter at verhas.com
+36(30)9306805
skype: verhas


On 2012.04.06., at 9:14, aszomor at szomor.hu wrote:

> Hali,
> 
> Ne menjünk el az erdőbe, mert hátha nem találunk ki belőle, mert manapság már nem tárolunk csak úgy blob-okat!
> 
> Szerintem először is kell keresni egy "Open Documnet Formatt" konténert, erre első körben az iText-et (http://itextpdf.com) javasolnám itt a tárolandó objektumnak adnék egy címet és egy rövid, de kereshető leírást róla, majd csatolmányként bele tenném a blob-ot
> 
> Ezután ellátnám digitális aláírással és időbélyegzéssel, hogy tudjam bizonyítani ekkor és ekkor ez az objektum létezett és azóta nem változott a tartalma, ha nem kell közjegyzői színtű hitelesítés ajánlom feigyelmedbe a SignServer-t (http://signserver.org) valamint az EJBCA Enterprise PKI-t (http://www.ejbca.org) egy DVD-re letölthetőek egy Linux-ba betelpítve, így csak egy virtuális gépen konfigurálnod kell őket.
> 
> Most értünk a kérdésedhez, milyen dokumentum tárólót ismerünk amelyik képes ezt a konténert eltárolni, archiválási hosszútávú időbélyeggel ellátni (pl iTextPdf esetén ez PAdES LTV) majd indexelten keresni benne, monjuk vegyük elő az XY-al kapcsolatos összes még érvényes dokumentumot ettől eddig időszakban.
> 
> Részemről én most járok egy ilyen döntés közelében .NET környezetben, ott az iTextSharp-ot használom, folyamatosan karbantartott és mindig szinkronban van a Java-s iText-el, így a konténer mindkét rendszer alól használható.
> 
> Az általam is elismert (mind szakmailag, mind emberileg) Verhás testvérek nagy szakértői ennek a témának (azért említem Őket, mert a Péter már hozzászólt a témához tegnap), várnám az Ő véleményüket javaslatukat is, valamint az öregharcsákét akik már nem si látnak el a monitorg, de azért néha megszólalhatnának!
> 
> Köszi, Attila.
> 

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.javaforum.hu/pipermail/javalist/attachments/20120406/7c722e4e/attachment.html>


További információk a(z) Javalist levelezőlistáról