[Epitesz] Epitesz digest, 12 kötet, 9 szám

Pluzsik András Pluzsik.Bandi at aesz.hu
2005. Sze. 28., Sze, 10:27:54 CEST


Szíves elnézést de vannak dolgok amivel nem tudok egyetérteni. Kezdjük: (A mondandóm egy kicsit hosszúra sikeredett, ezért miután átolvastam a felét elhagytam és a folytatást a következő számra adom fel.)

1. A permetezés csak annyival több, hogy a fafelület esetleg színes lesz. A farontók ellen sokat nem jelent, még akkor is ha az alkalmazott szer a Xylamon. A favédelem lényege hogy a szerrel a fafelületen minél vastagabb védőszerrel átitatott réteget képezzünk. Ehhez a készítményt be kell dolgozni a faanyagba. A permetezés nem ezt teszi. Szőlőre a levélen pusztító peronoszpóra vagy más gomba ellen jó, de a farontó gombák rovarok ellen hatástalan.

2. Oldószeres készítmény kifejezetten életveszély zárt térben használni. (Igaz ha nincs szerencséd a gombát vagy rovart elpusztítja, amikor berobban és a fa elég, de ez túl nagy ár.)

3. A fából vagy földbe ásott vályú, sok fóliával lehet megoldás és sokan használják, de nagyon kell vigyázni, hogy ki ne lyukadjon. Itt még fontos, hogy a bemerített fafelület egy seprűvel, kefével, stb. át kell simogatni, cirógatni (szeressük a fát), amivel a fafelületről a kis légbuborékokat lesodorjuk és a teljes fafelület fel tudja venni a szert. Minimális áztatási idő 30 perc. A maradékot be kell gyűjteni egy edénybe és azzal kezelni a kimaradt felületeke.

Szeressük a fát mert a környezetünk legtermészetesebb anyaga és még szép is.

Pluzsik András



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról