[Epitesz] Epitesz digest, 12 kötet, 10 szám

Pluzsik András Pluzsik.Bandi at aesz.hu
2005. Sze. 28., Sze, 13:37:43 CEST


Folytatom az előző gondolataimat (Sajnos egy "kicsit" így is hosszú lett volna, ezért még lesz egy harmadik rész is. Bocsánat!):

4. Ha a bemártásra nincs lehetőség, akkor én igen hatásosnak tartom a teddy hengeres felhordást a sima fafelületekre. A tagolt felületeket továbbra is ecsetelni kell. (Az ecsetelés természetesen lehet jókora korong ecset is.) A lényeg, hogy a fafelületre az előírt védőszermennyiség felhordásra kerüljön. Ez általában egyszeri kezeléssel nem is oldható meg. A csak megmutatom a szer a fának megoldás rosszabb mint ha semmi sem történik.

5. Szűk szakmai körökben tudják, hogy a száraz fában soha nem a szú perceg. Lehet az a szekrény lába, vagy az ágydeszka, esetleg a tető gerendája, a benne percegő "dög" soha nem a szú. Ez a tévedés egyszer bekerült a köztudatba és nem lehet a tévedéstől szabadulni. A hosszú vagy rövid testű fa szúról ugyan lehet élcelődni és jól is hangzik, de hogy az igaz legyen ahhoz a fának az erdőben kell lennie. Kifejezetten erdei károsító. A kivágott fában a száradást követően gyorsan elpusztul. Jogos a kérdés, hogy akkor mi perceg? Ez lehet cincér, kopogóbogár, csuklyásbogár és még igen sok más, csak szú nem. (Bár van aki állítja hogy az a szú ami a száraz fában perceg, mert egyes szakirodalmak ezeket álszúnak nevezik, mely elnevezésből aztán az ál előtag elkopik és marad a szú, meg a megtévesztés.)


Szeressük a fát mert a környezetünk legtermészetesebb anyaga és még szép is.

Pluzsik András  



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról