[Epitesz-barkacs] egy stirling hűtő-fűtő

Mágus Bérprogram Demo magus.demo at dpg.hu
2008. Aug. 2., Szo, 22:16:13 CEST


http://hu.wikipedia.org/wiki/Stirling-motor

Stirling-hűtőgép
A Striling-motor működése megfordítható: 
!!!! ha a tengelyt forgatjuk, a kamrákon hőfokkülönbség mérhető. !!!!
 Az első Stirling hűtőgépeket a Philips fejlesztette ki az 1950-es években és többek között folyékony nitrogén gyártáshoz használták. 1990-ig több típust készítettek, ekkor feloszlatták a vállalatot, helyébe a Stirling Cryogenics & Refrigeration BV-ot alapították, mely ma is termel. Érzékelők hűtésére sokféle kis Stirling hűtőgépet használnak.

A gamma Stirling-motor egyszerűen egy olyan béta változat, ahol a munka-dugattyú és a második dugattyú két különálló hengerben mozog, de mindkét forgattyú ugyanahhoz a forgattyús tengelyhez csatlakozik. A gáz a két henger között szabadon áramolhat. Ez a megoldás kisebb kompresszióviszonyt tesz lehetővé, de az előbbieknél egyszerűbb a szerkezete és gyakran használják többhengeres kiviteleknél. (Gamma Stirling animáció: [3]) <<<< erre kattintva:

http://auto.howstuffworks.com/stirling-engine2.htm
****************
ez a ketyere egy forró kávé melege felett elindul. ha ez igaz, akkor megfordítva: motorikusan meghajtva 
meleget illene termelnie :-) ha ez viszont igaz, akkor megfelelő méretben fűtene is :-)

http://www.steamengine.com.au/stirling/models/livesteam/index.html 

This engine is smaller and simpler than the original and will operate with a temperature differential of only 70° Fahrenheit. A very basic model, it has only five moving parts but runs for 30 minutes on the heat lost by a cooling cup of coffee. The slow running speed (about 50 RPM) and visible displacer movement provide an excellent demonstration of the Stirling cycle. As a bonus, the simple heat source makes operation clean and easy. 


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról