[Epitesz-barkacs] Fw: vakuum zacskoban?

cst maguspr at freemail.hu
2009. Dec. 7., H, 06:48:03 CET


valami olyat  tanultunk valamikor, hogy 10ezer méter magasságban
ritkább a levegő, és ekkor a víz is alacsonyabb hőfokon forr, és nem éri el
a 100
celsiust

ha  ez igaz, akkor valamennyivel kisebb lehetne a forráspont, mondjuk
100celsius helyett csak pl. 98celsius, de ha 65celsiuson főzöm, akkor
ugyanúgy vízgőz nélkül főzök.

láttatok-e  olyan  vákumzacsis főzési bemutatót, hogy egy vákummérő
is volt-e valahol?  ha volna, az mérhető lenne egy vákummérővel.
hogy mennyire vákuum az a vákuum?

mondjuk csinálni egy dobozt, beletenni a vákuumos zacsit, és
a dobozban (vákummérővel is) mérhető lenne, hogy a zacsiban
a vákum "mikor fogy el". (mondjuk  700hPa mellett még a fólia rászorul
a husira, de 698hPa esetén a fólia már nem szorul rá a husira, akkor
vízgőztáblázatban meg lehetne keresni a 698hPa -ra vonatkozó vízforrás
celsiusfokot )  ilyen esetben tudományos bizonyítéknak is el lehetne
fogadni. Ha viszont amíg egyetlen ilyen kísérlet sincs, addig csak HIT
kérdése, hogy MENNYI a vákumnak nevezett légritkítás





-----Original Message-----
From: szepygab at gmail.com <szepygab at gmail.com>
To: Amatőr építészek és barkácsolók klubja <epitesz at lists.javaforum.hu>
Date: 2009. december 6. 22:40
Subject: Re: [Epitesz-barkacs] vakuum zacskoban?


vajk fekete írta 6 Dec 2009  21:34 levelében:
> mi az a vakuum zacsko?
Szeletelt parizert, stb. szoktak vákuumtérben lehegesztett
(többrétegű fólia) zsacskóban árulni.
Nem hiszem, hogy nem ismered :-)

A sous-vide főzési technológiában használják. A befűszerezett húst
(zöldséget) vákuumban behegesztik és alacsony hőfokon (60-80 fok)
hosszú időn át hőkezelve készítik el.
Ezzel kapcsolatban írta egy szakács, hogy itt alacsonyabb a víz
forrpontja, amit nem hiszek el.

Udv

szepygab
http://jokaja.hu

_______________________________________________
Epitesz mailing list
Epitesz at lists.javaforum.hu
http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról