[Epitesz-barkacs] Fw: vakuum zacskoban?

szepygab at gmail.com szepygab at gmail.com
2009. Dec. 7., H, 08:24:16 CET


jhidvegi írta 8 Dec 2009  8:11 levelében:
> Ha az adott térben, amiben víz is van (hús, zöldség...), és ezt 
> bezacskózva vagy dobozba téve vákuumozzák, akkor a lezárás után ebben a
> térben telített vízg~Nz van. Illetve lehetnek még más anyagok is az
> ételben, amik képezhetnek g~Nzt, szóval a vízg~Nz parciális nyomása kisebb
> lehet annál a pár millibarnal, ami ott uralkodik szobah~Nmérsékleten.
> 
> Igenis klímag~Nz viszonyok vannak végig. A g~Nznyomás kizárólag a h~Nfoktól
> függ, tehát végig forrásponton van a víz. Ha a h~Nmérséklet a melegítés
> hatására eléri a küls~N légnyomást, akkor a zacskó felfúvódik. Ha fölé megy
> (sütés), ki is durranhat. Ha kiszúrják valamivel, akkor g~Nzt fog fújni.
Ezek szerint ha veszek egy darab vákuumcsomagolt húst és leteszem az 
asztalra, ahol legyen 20 fok, akkor benne olyan nyomás áll be, ami a 
víz 20 fokos forrpontjának felel meg?
Tulajdonképp ez esetben miért nem fő meg a hús szobahőmérsékleten is?

Udv

szepygab
http://jokaja.hu



További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról