[Epitesz-barkacs] húsfüstölés a házban?

Hofferek Attila hofi at soka.co.hu
2009. Jan. 27., K, 11:28:34 CET


Andras Suller írta:
> Apámnak van füstölője. Ez egy zárható helyiség (kb 1,5x1,5 méteres) a
> melléképületben, amelyben rudakra lehet felakasztani a füstölnivalót.
> A kémény be van tömve, és nincs se hűtése, se fűtése.
> 
> A füstöt fűrészporból vagy fahasítékokból nyeri (ha jól tudom, akkor
> akác és/vagy bükk), amelyet csak egyszerűen a földre lerak, majd
> meggyújt. Fontos, hogy ne égjen, csak parázsoljon. Füstölés közben
> persze mindenfelé megy a füst (nem légmentesen zárt a helyiség), így
> ilyen szempontból kicsit rossz, de a kémény használatával nagyon
> könnyen lángra lobbant a fa, ezért kellett betömni.
> 
> Csak télen használható, mert különben túlságosan megmelegszik a hús a
> füstölés hatására.

Apád vigyázzon, nehogy a sok fagáz az arcába robbantsa a féldisznót 
amikor kinyitja az ajtót és lángra kap a parázs az addigi oxigénhiányos 
állapotból.


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról