[Epitesz-barkacs] zepter vacsy vákumos tárolóedény
Pataki István
pataki.istvan at freemail.hu
2009. Jún. 18., Cs, 01:17:25 CEST
Sziasztok!
Nem figyeltem meg, de feleségem a napokban dunsztolt befőttet.
Mivel oktató célzattal is tette, hallottam a szöveget,
miszerint addig kell lassú tűzön forralni, míg az üvegen belül
nem kezdenek apró buborékok fölszállni. Ekkor rá kell tenni a
fedelet és meg kell húzni. A külső víz csak kb. feléig ért az
üvegeknek, de az üvegek csordultig voltak töltve.
Üdv
pi
----- Original Message -----
From: "jhidvegi"
[...]
Az a baj, hogy ha az üveget belerakod bármilyen edénybe,
amiben víz van,
és azt melegíted, sohasem fog tudni felforrni az üvegen belüli
lé. Ahhoz
ugyanis, hogy felforrjon belül, az üvegfelületnek kéne bent a
forráspont
fölött lennie, viszont ha víz melegíti az üveget kívülről,
akkor ez
lehetetlen. Főleg, hogy ha bent forr, az hőelvonással jár,
tehát az üvegen
hőfokesés kell legyen, tehát a külső felületnek a forráspont
felett kéne
lennie. Erre a külső víz nem képes. Hacsaknem úgy meg van
sózva, hogy
fölmegy a forráspontja.
További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról