[Epitesz-barkacs] szilvalekvár
Balázs Bámer
bamerbalazs at gmail.com
2009. Sze. 1., K, 17:06:17 CEST
Szervusz HJózsi!
> világos, hogy nem lehet a gőzt fogva tartani fedővel meg sütőajtóval.
> Amit elpárologtattál, annak muszáj távoznia, ha nincs hol lecsapódnia. > Márpedig, ha tolod bele a hőt az edénybe, akkor nincs hol lecsapódnia.
Ez tiszta izobar gondolkodás (-: a nyomás ugyanis fazékban is addig
nő, amíg meg nem tudja emelni a fedőt. Ha lefojtod mondjuk kuktában,
addig nő, amíg a kupakot is meg nem emeli. Ami érzékelhetően magasabb
a légköri nyomásnál, hiszen ott már pont a gőzben főzés, illetve
nyomás alatt magasabb hőmérsékleten folyó főzés a cél.
Visszatérve: sütőajtó nyitogatásához már nagyobb nyomás kell, de a
sütők biztosan nem is zártak ennyire.
szia: Balázs
További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról