[Epitesz-barkacs] arvizvedelem

vajk fekete halaloszto at yahoo.co.uk
2010. Jún. 2., Sze, 22:05:53 CEST


hogyan oldanad meg, hogy az alatta atszivargo viz ne mossa ki alola a talajt?

a gatban az a muszaki problema, hogy barmilyen nem vizatereszto dologot nekiall kikerulni a szemcsek kozott szivargo viz, es amint emiatt iranyitotta valik az aramlasa meg helyileg felgyorsul, elkezd jaratot csinalni, es vegul elmossa az egeszet.

gaton atnott fagyoker, beleepitett elektromos kabel, hasonlok mellett siman atmossa a viz.

az m1 beomlas lenyege is az volt, hogy volt egy beton alagut, aminek a falanak a kulso oldalan is elindult a viz, es mosott oda egy masik alagutat, aminek nem volt fodemje. masutt, ahol homogen volt az alap, eszebe sem jutott elmosni keresztbe.

vajk




________________________________
From: jhidvegi <jhidvegi at gmail.com>
To: Amatőr építészek és barkácsolók klubja  <epitesz at lists.javaforum.hu>
Sent: Wed, 2 June, 2010 18:09:41
Subject: [Epitesz-barkacs] arvizvedelem

Fárasztásilag (magamnak meg kizökkentésileg a megoldhatatlannak tűnő műszaki problémámból) kicsit számolgattam azt a fajta gátmagasítást, ami nem homokzsák, hanem egy H magasságú, s szélességű vályú, amit feltöltenek vízzel, valamint arról valahogy (fólia pl) gondoskodnak, hogy a víz a vályú víz felőli részén legyen tömítve. Tehát a mondjam így, lineáris tartály alá ne tudjon bemenni úgy, hogy emelni is képes legyen. (Ami mégis bejut, azt ki kell tudni vezetni kívülre.)

Ha a H magasság és a rá nehezedő vízmagasság az aljától h egyezik, akkor meglepő dolgok jönnek ki.
Ha a vályú és a talaj között 0,5 a surlódási tényező, akkor a szélességnek kb a védendő víz magasságával (h) kell egyeznie ahhoz, hogy még pont ne akarja eltolni.

A meglepő az, hogy viszont a vályúrendszer felborításához elég, ha az s kevesebb, mint 60%-a a h-nak. Ezért, ha a tartálysor csak erre volna méretezve, az alján lehetnek horgok vagy valami alakzáró dolog, ami belekapaszkodik a talajba, nem feltétlenül kell emiatt szélesebbre csinálni - bár nem árt.

Nem tudom, hogy hívják ezt a fajta ideiglenes töltésmagasítót, de tudom, hogy létezik. Vajon drága? Mi lehet a neve?

Ha ilyenek előre le lennének gyártva többféle méretben, gyanús, hogy sokkal könnyebb lenne telepíteni. Telepítés után csak fel kell tölteni vízzel. Lehetne valami összehajtogatható módi is, ami fóliával van bélelve. A merevítésnek a belső alsó és külső felső, és a külső alsó-belső felső pontok között kell lennie. Az utóbbi már nem jut szerephez, ha a víz már a tartálysor tetejéig ér.

Lehetne csinálni olyat is, hogy ha kevésnek látszik, a tetejére meg mellé jöhet újabb, tehát modul rendszerű is lehetne.

Vagy itt arról van szó, hogy ember meg zsák meg homok mindig van?

hjozsi 
_______________________________________________
Epitesz mailing list
Epitesz at lists.javaforum.hu
http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz



      
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.javaforum.hu/pipermail/epitesz/attachments/20100602/86167bb4/attachment.html>


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról