[Epitesz-barkacs] haz szigeteles
vajk fekete
halaloszto at yahoo.co.uk
2011. Feb. 4., P, 16:15:24 CET
a konyhabol muszaj elszivni, kulonben kimegy a konyhabol a szag a lakas fele.
lehet helyisegen belul be-ki csinalni, de csaladi hazban szokasos helyiseg
meretek mellett tokre felesleges. ez az eloszobaban, furdoben, wc-ben, konyhaban
elszivunk, lakoszobakban, haloszobakban befujunk, ajtok alatt 1-2cm rest
hagyunk, kozlekedok nem erdekelnek modszer sok helyen bevalt.
vajk
________________________________
From: jhidvegi <jhidvegi at gmail.com>
To: Amatőr építészek és barkácsolók klubja <epitesz at lists.javaforum.hu>
Sent: Fri, 4 February, 2011 13:08:57
Subject: Re: [Epitesz-barkacs] haz szigeteles
vajk fekete wrote:
> biztos ismered, de azert leirom:
>
> az alap hozzaallas az ilyen szellozteto rendszereknel, hogy az
> elszivas-befujas meghatarozasanal abbol indulnak ki, hogy mi a
> kivanatos legaramlasi irany a lakasban.
>
> tehat pl konyha elszivas, hogy a tobbibol arra menjen a levego, nem
> vigye szet a szagot. (de nem a tuzhely folul, mert az etelgoz hamar
> elkoszolja a csoveket, hocserelot).....
Ezért szerintem nem máshonnan kellene elszívni, mint ahova a befújás történik,
hanem ugyanoda, leginkább abban a helyiségben művelve az egészet, ahol a legtöbb
időt töltik a bentlakók. Mert hogy nekik kell a friss levegő.
A párát meg azért érdemesebb készülékkel lecsapatni, mert a készülék
teljesítménye olyan kicsi, hogy az elszívó ventillátorok pára miatti
többletteljesítménye lehet, hogy nagyobb. A készülék viszont a párából is hőt
fabrikál, kb annyit, mint a teljes áramfelvétele, tehát gazdaságosabb.
A konyhából azért nem szívnék el levegőt a hővisszanyerős módon, mert főzéskor
nem csak a tűzhely fölött, hanem az egész konyhában mindenféle kellemetlen,
aerosol jellegű anyagok vannak a levegőben. Minden, ami ezt beszívja, el fog
koszolódni akkor is, ha a tűzhellyel átellenben van beszívva. Szóval ide valami
egyszerű, direkt a tűzhely fölött működő elszívó a nyerő, amit akárhogy is, de
könnyű tisztítani. A szűrőjét vagy a kivezető csövet, akármit.
Ha a konyhában is üzemeltetnek ilyen páralecsapató kütyüt, azon jó esélyel van
olyan szűrő, ami elkapja ezeket az aerosol részecskéket, de ha nem, maga a
készülék viszonylag egyszerűen tisztítható lehet, tehát akár a hőcserélői is.
(Még nem szedtem szét, de sor fog rá kerülni, mert ez is konyhában üzemel, bár
sokkal ritkább a főzés, mint egy gyerekes családban.)
Szóval Balázs, még most is lehet változtatni a terveken! :-) A fő elv szerintem:
a személyenkénti megadott mennyiségű friss levegő bejutása kell legyen, és nem a
páramentesítés. Ha nincs hosszú csövezés, ez a ventillációs költségeket
javíthatja. Pont annyit kell csak csereberélni, amennyi csak emiatt szükséges,
nem többet.
hjozsi
_______________________________________________
Epitesz mailing list
Epitesz at lists.javaforum.hu
http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.javaforum.hu/pipermail/epitesz/attachments/20110204/d4694f62/attachment.html>
További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról