[Epitesz-barkacs] CO2 okossag a hirekben
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
2011. Jan. 3., H, 13:03:26 CET
Hofferek Attila wrote:
> Nagyon nem mindegy mi van a helyisegben, tehat a hordo kornyezeteben,
> amikor forr benne a must. Oxigen, vagy szendioxid.
Szerintem a hordó környezete teljesen lényegtelen, csak a hőmérséklet legyen
stabil. A hordó zárt, max akkor számít a környezet, amikor kinyitják bármiért.
Az nekem elég fura, sőt, hihetetlen, hogy a pince falán lévő penésztelep számít.
Akkor esetleg, ha onnan bárhogy tudnak gombaspórák közlekedni a levegőben, így
bejutnak a hordóba is még a betöltés előtt vagy alatt, és ott ki tudják fejteni
a hatásukat.
Aztán lehet, hogy a hordók a bor érésekor nyitva vannak legalább egy
dugónyíláson keresztül, ekkor folyamatos a környezettel való kapcsolat,
ezesetben nem jó a műanyagcsöves kivezetés.
Látszik, hogy qrvára nem értek a dologhoz, de a ráolvasásos dolgokat, meg az
ezo-izé hatásokat, pl hogy nem mindegy, hogy milyen falvédő van a borász
konyhájának a falán..., azokban hajthatatlanul nem hiszek.
hjozsi
További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról