[Epitesz-barkacs] szilvalekvár

vajk fekete halaloszto at yahoo.co.uk
2009. Sze. 1., K, 17:33:27 CEST


oopsz. megvan hol a kulonbseg. 

te vegig feltetelezed, hogy a lekvart forralassal suritjuk. 
nahat ez tokre nem igaz. ha igaz lenne: 
 - tehetnenk ra fedot, a goz ugyis kimegy alola
 - bugyogna az egesz mint allat, szarra frocskolne mindent lekvarral. 
 - meg oda is eghetne, mert amibol elfogyott a viz, az szaraz, viszonylag hoszigetelo, noveli a holepcsot, a nedves resz 100 fok felett tartasahoz egyre nagyobb homerseklet kellene az edeny falan.

a lekvar suriteset a parolgas vegzi! nincs bugyborekolas, frecseges a sutoben. csak intenziv parolgas. ahhoz, hogy ez intenziv legyen, szukseges, hogy ne telitett goz legyen felette.

vajk




________________________________
From: jhidvegi <jhidvegi at gmail.com>
To: Amatőr építészek és barkácsolók klubja <epitesz at lists.javaforum.hu>
Sent: Tuesday, 1 September, 2009 16:39:48
Subject: Re: [Epitesz-barkacs] szilvalekvár

vajk fekete wrote:
> az en sutomben ha nem nyitom ki az ajtot, akkor pl soha nem lesz ropogos a csulok bore.
> megfo a gozben, soha nem szarad ki a teteje.

Na jó, de itt nem sütésről van szó, hanem lekvárból való víz eltávoztatásáról. A résnyire nyitásra akkor van szükség, amikor fontos, hogy ne gőzben, hanem levegőben piruljon a cumó. Ha zárva van az ajtó, ebben a lekváros módiban telített gőz lesz majdnem az edény körül.

> ha rafojtom a gozt es varom hogy szivarogjon kifele ahol tud, akkor sokkal tovabb tart
> a lekvarfozes, es kozben a suto falain a veszteseg szumma sokkal tobb.

Ezt nem gondoltad át. Ha kinyitod az ajtaját, akkor följebb kell tekerni a hőfokot, mert az átszellőző sütőtérben nem fog az edény tudni eléggé felmelegedni. Ha ezt megteszed, már a szigetelésen is több távozik. A többlethő zöme meg arra fog fordítódni, hogy a kinti hideg levegő bemegy a sütőbe, azt felmelegíti a sütő, fent meg távozik. Szóval a levegő melegítésére, ami a helyiséget fűti.

Az elpárolgott víz mennyisége minden esetben ugyanannyi hőt kér. Nem változik a víz párolgáshője. Zsigerileg fura nekem, hogy műszaki szemmel nem világos, hogy nem lehet a gőzt fogva tartani fedővel meg sütőajtóval. Amit elpárologtattál, annak muszáj távoznia, ha nincs hol lecsapódnia. Márpedig, ha tolod bele a hőt az edénybe, akkor nincs hol lecsapódnia. Ha lenne, ott hő szabadulna fel. Benn a sütőben nem tud olyan helyet találni, ahol képes hő felszabadulni, mert minden porcikája melegebb, mint ami ehhez kellene.

hjozsi 
_______________________________________________
Epitesz mailing list
Epitesz at lists.javaforum.hu
http://lists.javaforum.hu/mailman/listinfo/epitesz



      
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.javaforum.hu/pipermail/epitesz/attachments/20090901/df197dcf/attachment.html>


További információk a(z) Epitesz levelezőlistáról